Studená cordobská rajčatová polévka - recept cpt. Cooka
Salmorejo cordobés con huevos y jamón
4 porce:  6 plátků bílého chleba, 60 dkg rajčat, 3 stroužky česneku, 1/2 šálku extra virgin olivového oleje, 2 lžíce vinného octa červeného nebo bílého, 1/2 lžičky moučkového cukru, sůl, mletý pepř,

na dochucování: 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 2  vejce, 12 dkg pršutu (v originále jamón serrano)

Salmorejo je hustá krémová verze gazpacha připravovaná s větším množstvím chleba, v některých verzích dávají i více chleba než rajčat. Jde o specialitu z Córdoby. Většinou se rajčata při přípravě loupala, ale dnes v době výkonných mixérů to není třeba.
Ztvrdlý, nejlépe den starý, bílý chleba bez kůrky nalámeme do mixéru a zpracujeme na jemnou strouhanku, kterou odložíme do servírovací mísy. Omytá račata rozčtvrtíme a zbavíme zbytků po stopkách. Rozmixujeme je důkladně, až ze slupek zůstanou jen tenká smítka v růžovém krému. Přidáme i zbývající suroviny kromě strouhanky a dobře promixujeme. Smícháme v míse krém se strouhankou, zakryjeme a dáme chladit. Podáváme v miskách zastříknuté dobrým olivovým olejem a posypané nasekaným natvrdo uvařeným vajíčkem a nasekanou sušenou šunkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka