Ajo blanco con uvas - recept cpt. Cooka
Bílá česnečka s hrozny
6 porcí:  24 dkg mandlí, 9 dkg chleba, 3 stroužky česneku, 1/2 šálku extra virgin olivového oleje, 2 kapky mandlového extraktu, 3 šálky vody, sůl, 2.5 lžíce sherry octa nebo bílého vinného octa, 36 kuliček hroznového vína
Mandle přes noc namočíme, aby nasákly a šly oloupat. Chléb bez kůrky na pár minut namočíme do vody. Oloupané mandle potom rozmixujeme v mixéru, postupně k nim přidáváme vymačkaný chleba, česnek rozetřený na kašičku a s olejem důkladně promícháme. Můžeme přidat kapku mandlové esence. Nakonec přimixujeme studenou vodu, výsledkem má být lehká krémová konzistence polévky. Dochutíme ji solí a vinným octem. Přelejeme polévku do servírovací mísy, zakryjeme a necháme pár hodin v ledničce vychladit. Podáváme v miskách, zastříknuté dobrým olejem a 6 kuličkami bílého muškátového vína bez semínek.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka