Zapečené cibule s kozím sýrem a sušenými rajčaty - recept cpt. Cooka
Oignons farcis au fromage de chèvre
4 porce:  4  cibule, 15 dkg nadrobeného nebo nadrobno nasekaného kozího sýra, 5 dkg strouhanky, 8  sušených rajčat naložených v oleji, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky čerstvě nasekaného tymiánu, 1/2 lžíce zelené petrželky také nasekané, 1  vejce, 3 lžíce pražených piniových semínek, 2 lžíce olivového oleje (možno použít olej z rajčat), sůl, mletý pepř
V kastrólku přivedeme k varu osolenou vodu, dáme do ní povařit cibule ve slupce asi na 10 minut. Potom vodu slejeme a cibule po ochlazení rozkrojíme příčně na poloviny, oloupeme je a seřízneme vršky, aby půlky mohly stát. Vnitřek lžičkou vydlabeme, ale stěny ponecháme silné, půlky cibulí klademe do olejem vytřené zapékací mísy. Troubu předehřejeme na 160 °C.
Nasekáme vydlabané vnitřky cibulí, přidáme kozí sýr, strouhanku, nakrájená rajčata, nadrobno posekaný česnek, bylinky a rozšlehané vajíčko. Dobře promícháme, osolíme, dochutíme čerstvě mletým pepřem a nakonec přidáme opražená piniová semínka. Rozdělíme náplň do cibulí a přikryjeme je hliníkovou fólií. Dáme asi na 25 minut do trouby, potom odkryjeme, zakapeme olivovým olejem a necháme péci ještě asi půl hodiny, dokud nejsou upečené, občas je v průběhu postříkame olejem.
Varianty: nahradíme kozí sýr fetou, bylinky s česnekem mátou, přidáme rozinky a černé olivy. Nebo sýr s rajčaty a piniemi zaměníme špenátem, rýží, uzenou mozzarelou a mandlemi. Případně rajčata lze nahradit červenou nebo žlutou paprikou naloženou v oleji.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka