Cibule zapečené s modrým sýrem - recept cpt. Cooka
4 porce:  4  cibule, 11 dkg řapíkatého celeru, 17 dkg rokfóru nebo gorgonzoly, 5 dkg strouhanky, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky čerstvě nasekaného tymiánu, 1/2 lžíce zelené petrželky také nasekané, 1  vejce, 7 dkg nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce olivového oleje (možno použít olej z rajčat), sůl, mletý pepř
V kastrólku přivedeme k varu osolenou vodu, dáme do ní povařit cibule ve slupce asi na 10 minut. Potom vodu slejeme a cibule po ochlazení rozkrojíme příčně na poloviny, oloupeme je a seřízneme vršky, aby půlky mohly stát. Vnitřek lžičkou vydlabeme, ale stěny ponecháme silné, půlky cibulí klademe do olejem vytřené zapékací mísy. Troubu předehřejeme na 160 °C.
Nasekáme vydlabané vnitřky cibulí. Nadrobno nakrájíme očistěný celer a obojí na lžíci oleje necháme na pánvi spolu osmahnout a změknout. Přidáme do směsi nadrobený nebo nasekaný sýr, strouhanku, nadrobno posekaný česnek, bylinky a rozšlehané vajíčko. Dobře promícháme, osolíme, dochutíme čerstvě mletým pepřem a nakonec přidáme (opražené) vlašské ořechy. Rozdělíme náplň do cibulí a přikryjeme je hliníkovou fólií. Dáme asi na 25 minut do trouby, potom odkryjeme, zakapeme olivovým olejem a necháme péci ještě asi půl hodiny, dokud nejsou upečené, občas je v průběhu postříkame olejem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka