Dvakrát pečené brambory - recept cpt. Cooka
4 porce:  4  brambory, 1/4 šálku kysané smetany, 1/4 šálku plnotučného mléka, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého pepře, 1 šálek nastrouhaného čedaru, 4  jarní cibulky (volitelně)
Troubu předehřejeme na 180 °C. Velké červenohnědé brambory kartáčkem odrhneme, opláchneme a osušíme. Neloupeme je, jen slupku několikrát propíchneme vidličkou nebo špičkou nože. Potřeme je rostlinným olejem. Pečeme je celé, dokud nejsou měkké, asi hodinu. Potom je vytáhneme z trouby, necháme trochu zchládnout, aby se s nimi dalo manipulovat. Podélně je rozřízneme na půlky. Lžící velmi opatrně vydlabeme vnitřek do mísy, slupka musí zůstat vcelku. Vidličkou či mixérem brambory rozmačkáme, rozmělníme na kaši. Přidáme kysanou smetanu, mléko, sůl, čerstvě mletý pepř a šleháme, až je kaše nadýchaná. Zlehka vmícháme strouhaný sýr a případně i nasekanou mladou cibulku včetně zelených částí. Pomocí lžíce touto směsí naplníme bramborové mističky a na plechu je opět v troubě zapečeme dozlatova a dokud nejsou propečené uvnitř, asi 20-25 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka