Masové kuličky v mandlové omáčce se šafránem - recept cpt. Cooka
Albóndigas con salsa de almendras y azafrán
36 kusů:  80 dkg hovězího a vepřového mletého masa, 5 dkg chleba starého a bez kůrky, 1 stroužek česneku, 3 lžíce nadrobno nakrájené cibule, 2 lžíce nasekané zelené petrželky, 1/2 lžičky soli, muškátový oříšek, 2  vejce, hladká mouka na obalování, 6 lžic olivového oleje, 40  mandlí, 2.5 dkg chleba, 3 lžíce olivového oleje, 10 kuliček celého pepře, 1/2 lžičky šafránu, 1  hřebíček, 1/2 lžičky soli, 1.5 dl bílého vína, 2.5 dl hovězího nebo kuřecího vývaru, citrónová šťáva, zelená petrželka na ozdobu
V míse smícháme mleté vepřové a hovězí maso. Plátky tvrdého chleba zbaveného kůrek necháme nasáknout v mléce nebo ve vodě, aby změkl, potom ho vymačkáme a přidáme k masu spolu s rozetřeným česnekem, nakrájenou cibulí, petrželkou, solí a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Přilejeme lehce rozšlehaná vajíčka a vše důkladně promícháme do hladké směsi. Z té tvoříme malé kuličky o průměru asi 3 cm, které poválíme a tím obalíme v mouce a velmi pomalu osmažíme na oleji ze všech stran dohněda. Potom je dáme stranou oschnout na ubrousku.
Na téže pánvi pak smažíme oloupané mandle, chleba a česnek dozlatova. V hmoždíři rozdrtíme černý pepř, hřebíček a šafrán se solí. Přidáme opražené mandle, chléb a česnek a rozetřeme na hladkou pastu, postupně přidáváme bílé víno. Na pánvi tuto pastu smícháme se zbylým olejem a dobrým vývarem. Přivedeme k varu, přidáme masové kuličky. Na mírném ohni je necháme v omáččce dusit asi 20 minut, podle potřeby můžeme omáčku ředit. Těsně před podáváním zastříkneme citrónovou šťávou. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka