Plundrové koláče s tvarohem a švestkami - recept cpt. Cooka
1 dávka:  

tukové těsto: 10 dkg hladké mouky, 25 dkg másla,

kynuté těsto: 40 dkg polohrubé mouky, 2 dkg kvasnic, 4 dkg cukru krupice, 1.25 dl mléka, 2  vejce, 1  žloutek,  špetka soli,

náplň: 50 dkg měkkého tvarohu, 1 lžíce škrobové moučky, cukr krupice podle chuti, 1  vanilkový cukr, švestka, vejce na potření

Při pokojové teplotě změklé máslo důkladně smícháme a propracujeme s moukou, vytvarujeme do čtverce - kostky, zabalíme do fólie či mikrotenového sáčku a dáme do lednice ztuhnout.
Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zakryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme vejce a žloutek, osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu ani na vařečku. Necháme kynout asi hodinu, během kynutí dvakrát promísíme.
Tvaroh smícháme se škrobem a oběma cukry. Sladíme podle chuti. Švestky vypeckujeme tak, že nám švestička zůstane nerozpůlená. Vejce vidličkou vyšleháme. Nyní máme vše nachystané a můžeme se pustit do finalizace těsta, tvarování a plnění koláčků.
Na pomoučeném vále lehce vyválíme kynuté těsto na placku. Doprostřed placky vložíme připravenou tukovou kostku. Těsto složíme ze čtyř stran do středu jako obálku, přeložíme na polovinu a lehce rozválíme. Pak přeložíme dovnitř třetinu, překryjeme zbývající třetinou a rozválíme na obdélník. Otočíme o 90° a znovu přeložíme na třetiny a rozválíme. Otočíme zase a do třetice zopakujeme. Balíček těsta dáme na chvíli odležet do chladna. Toto překládání a rozvalování opakujeme třikrát a pak těsto definitivně rozválíme, asi tak na 4 mm. Nakrájíme čtverce, do středu každého dáme tvarohovou nádivku, vložíme rozevřenou švestku slupkou dolů, špičky čtverců do kříže spojíme a stiskneme. Koláčky potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka