Čatní ze zelených rajčat - recept cpt. Cooka
3 dávky:  2 kg zelených rajčat, sůl, 1/2 kg kyselých jablek, 55 dkg šalotky, 1 lžička celerové soli, 6 sušených chilli papriček, 1/2 kg přírodního cukru, 6.25 dl jablečného octa, 4  rajčata, 2  červené papriky
Zelená rajčata nakrájíme na velmi tenká kolečka, osolíme a dáme je odkapat na dvě hodinky na cedník. Potom je propláchneme a promícháme v hrnci s oloupanými a na drobné kousky pokrájenými jablky, jemně nakrájenou cibulí, kořeněnou solí, hnědým cukrem a ochuceným jablečným octem. (Ochucený kořeněný ocet můžeme připravit z obyčejného přidáním celé skořice, muškátu, hřebíčků, nového koření a černého pepře. Vše přivedeme k varu, odstavíme a po vychladnutí přecedíme.) Přidáme chilli papričky, nejlépe zabalené do gázy. Přivedeme směs k varu a necháme bublat 15 minut, nebo dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Červené či zelené papriky ogrilujeme nebo opálíme nad ohněm až do černa, ochladíme a oloupeme a zbavíme semínek. Červená rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme rajčata i papriky do hrnce a vaříme do zhoustnutí, nejméně hodinu. Vyjmeme chilli a směs nalejeme do skleniček vypláchnutých vařící vodou. Uzavřeme a sterilizujeme v hrnci zcela zalité vodou asi půl hodiny.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka