Kachna na červených bobulích - recept cpt. Cooka
Canard aux baies rouges
4 porce:  4  kachní prsíčka (po 170 g), sůl, mletý pepř, 1 lžička slunečnicového oleje,

omáčka: 1  pomeranč, 1  bobkový list, 3 lžíce rybízového želé, 15 dkg různého červeného ovoce, čerstvého nebo mraženého, 2 lžíce brusinek (nebo sušené třešně či višně), 1/2 lžičky přírodního cukru, 1 lžíce aceta balsamica, 1 lžička nasekané máty peprné

Kůži z prsíček odstraníme, z jedné strany je osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Pánev, na kterou se všechny naráz vejdou, lehce potřeme slunečnicovým olejem a rozpálíme ji, až se začne z oleje kouřit. Na středním plameni pak prsíčka z jedné strany 5 minut smažíme dozlatova, osolíme a opepříme i z druhé strany, potom otočíme, opražíme dvě minuty, teplotu snížíme a dopečeme 5 - 8 minut. Musí zůstat uprostřed růžové. Přeneseme na prkénko a uchováme v teple.
Během smažení kachny připravíme omáčku. V malém rendlíku smícháme pomerančovou šťávu, červené rybízové želé, červené ovoce, sušené brusinky nebo třešně, přírodní cukr a přidáme bobkový list. Lžící vody deglazujeme přípečky z kachny a přidáme do omáčky. Přivedeme k varu a odkryté povaříme asi 5 minut. Odstraníme bobkový list a přidáme nasekanou mátu, sůl a pepř. Kachní prsa nakrájíme na plátky, podáváme na předehřátých talířích zalitá červenou omáčkou, ozdobená snítkou čerstvé máty s bramborem a zelenými fazolkami.
p.s. kůži jsem neodstraňoval, jen hustě nařezal do mřížky a taky to šlo.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka