Polévka s těstovinovými uzly - recept cpt. Cooka
Köttötgaluska leves
6 porcí:  

nudle: 10 dkg hladké mouky, 2  vejce, sůl, 1  cibule, mletá paprika, mletý pepř,

polévka: 1.5 l vývaru, 1  cibule, 50 dkg brambor, mletý pepř, sůl, 2 lžičky mleté papriky, 1  zelená paprika, 2  rajčata, 1 hrst zelené petrželky, 10 dkg slaniny

Z mouky a vajíčka uhněteme nudlové těsto. Po chvíli odpočinku ho rozválíme na tenký, téměř průhledný kruh, nebo strojkem na těstoviny na dlouhé a co nejtenčí pruhy. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a škvaříme na pánvi, křupavé škvarečky odložíme děrovanou naběračkou stranou. Na polovině vyškvařeného sádla smažíme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovita. Cibulkou i s omastkem pomažeme připravené těsto. Zaprášíme mletou paprikou a okořeníme mletým pepřem. Teď vždy přehneme asi 15mm okraj těsta, stiskem slepíme a ještě jednou přehneme, odřízneme nožem, abychom získali dlouhý pruh s cibulí uvnitř. Trochu jej v rukou příčně zkroutíme, aby nebyl moc souměrný a na konci uděláme uzel, který odřízneme. Délka asi 5 cm, moc jen neutahujeme, jen tak, aby se nerozbalil při vaření, těsto nabude. Uděláme další uzel, odřízneme a tak dál až do konce proužku těsta. Takto postupně zpracujeme všechno těsto na uzlíky.
Na zbylém tuku v hrnci lehce osmažíme cibulku, neměla by změnit barvu. Přidáme oloupané brambory nakrájené na malé kostky, promícháme a zalejeme vývarem. Přivedeme k varu a pomalu vaříme, po 10 minutách přidáme nakrájenou zeleninu (kromě papriky a rajčat může být i mrkev, celer či kedlubna). Když jsou barmbory napůl měkké, přidáme do polévky těstovinové pletence (máme-li jich moc, dáme zbytek zamrazit) a zvýšíme var. Na poslední minutu přihodíme nasekanou hladkolistou petrželku. Osolíme a opepříme podle chuti, na talířích ozdobíme slaninou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka