Nadívané pečené kuře - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  kuře, 1  citrón, olivový olej na potření, 1 lžička mleté papriky (sladké nebo uzené), 4 dl bílého vína, 2 dl vody, sůl, mletý pepř,

chorizo náplň: 16 dkg choriza klobásky, 1  cibule, 2 stroužky česneku, 1 hrst větviček tymiánu, 80 dkg bílých fazolí (vařených nebo z konzervy), 20 dkg sušených rajčat v oleji, sůl, mletý pepř

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Nejprve připravíme nádivku: na větší pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje, chorizo klobásku oloupeme a nadrobíme do pánve a smažíme asi 3 minuty, dokud nezačne zlátnout. Přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, necháme ji 2 minuty změknout a potom přidáme i nadrobno nasekaný česnek. Několik minut ještě smažíme, potom přidáme tymián a vmícháme fazole, ktere necháme prohřát. Přidáme rajčata i s pár lžícemi oleje, v němž byla naložena. Promícháme a vypneme plamen.
Nyní připravíme kuře: potřebujeme velké kuře, vnitřek osolíme a opepříme, potom naplníme připravenou nádivkou. Otvor uzavřeme celým citrónem, přes který přetáhněme přebývající kůži. Kůži kuřete pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou a rukama směs důkladně rozetřeme po celém povrchu. Na pekáč vlijeme bílé víno a vodu, položíme kuře, přidáme zbytek tymiánových větviček, zakryjeme a utěsníme hliníkovou fólií. V předehřáté troubě pečeme asi hodinu. Po hodině odstraníme fólii, kuře polejeme tukem, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě 25-30 minut, až získá kůže zlatou barvu. Vytáhneme z trouby a před podáváním necháme 15 minut odpočinout.
Měkký citrón vytáhneme a vymačkáme do zbylé šťávy v pekáči. Promícháme a šťávu přecedíme, popřípadě dáme na prudký oheň trochu zredukovat.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka