Papájový salát s krevetami - recept cpt. Cooka
Nộm đu đủ
4 porce:  1  papája, 2  chilli papričky, 1 hrst sušených krevet (pokud nemáte, použijte čerstvé), 1/2 sladké červené papriky, 5 stroužků česneku, 1  limetka, 10 dkg nepražených nesolených burských oříšků, bazalka, rybí omáčka, moučkový cukr, mletý pepř
Syrové arašídy opražíme na sucho na pánvi a zbavíme slupek. Arašídy lehce rozmačkáme v hmoždíři, aby jednotlivé kousky nebyly příliš velké a hlavně aby se uvolnilo aroma buráků. Sušené krevety namočíme, aby změkly. Pokud používáme čerstvé, namarinádujeme je v rybí omáčce, troše cukru a pepře, necháme 7 minut odležet. Poté krevety připravíme na páře.
Zelenou papáju (použijeme zelenou, vhodnou na saláty, ne zralou a sladkou) oškrábeme, podélně rozřízneme a zbavíme dužiny. Poté nakrájíme na tenké plátky a ty dále na tenké nudličky. Nudličky papáji namočíme do ledové vody, aby zůstaly křupavé a neztmavly. Červenou papriku taktéž nakrájíme na tenké dlouhé nudličky. Chilli papričky a česnek rozmačkáme společně v hmoždíři, přidáme půlku arašíd, krevety a celou směs znovu rozmačkáme najemno. Poté přidáme rybí omáčku, limetkovou šťávu a cukr v poměru 6:4:2. Výsledná chuť by měla být slano-sladko-kyselo-pálivá. Thajskou bazalku důkladně omyjeme a nakrájíme nahrubo. Zbytek arašíd rozmačkáme v hmoždíři taktéž nahrubo. Okapanou papáju, červenou papriku spolu s čili-krevetovou směsí důkladně promícháme. Poté přidáme thajskou bazalku, nakonec posypeme arašídy a můžeme servírovat.
autorky: Mai Huong & Thuy Duong

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka