Kefta a kuskus s grilovanými meruňkami - recept cpt. Cooka
4 porce:  45 dkg mletého jehněčího masa, 1  vejce, 1/4 šálku jemně nakrájené cibule, 1 šálek strouhanky, 1 lžíce nasekané ploché zelené petrželky, 1 lžíce koriandrových lístků, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky římského kmínu, 1/2 lžičky mleté skořice,

kuskus: 1/2 šálku kuskusu, 1 šálek slepičího vývaru, 1/2 šálku nakrájené salátové okurky, 2  meruňky, 1/4 šálku vlašských ořechů,

omáčka: 1/2 šálku řeckého bílého jogurtu, 1 lžíce máty peprné, 1/4 lžičky cayenského pepře

V míse promícháme lehce rozšlehané vajíčko, nadrobno nakrájenou cibuli, chlebovou strouhanku, petrželku a koriandr, utřený česnek, sůl, drcený kmín a skořici. Přidáme mleté jehněčí a dobře promícháme. Rozdělíme na porce, každou zformujeme do válečku a necháme 15 minut odpočinout. Potom navlékneme na kovové jehly, dobře k nim přimáčkneme a před grilováním necháme 30 minut vychladit.
Na grilu nad žhnoucím dřevěným uhlím ogrilujeme z obou stran rozpůlené a vypeckované meruňky 4 - 6 minut celkem, až jsou prohřáté uvnitř a slupka lehce zuhelnatělá. Když trochu vychladnou, oloupeme je a nakrájíme na malé kostky. Na pomazaný gril dáme maso a grilujeme 10 - 12 minut, dokud není propečené (asi 75 °C uprostřed). Uprostřed grilování je jednou opatrně otočíme na druhou stranu.
Na kuskus přivedeme k varu v hrnci vývar, vmícháme kuskus a necháme 5 minut rozležet. Vidličkou načechráme, aby nebyl slepený, vmícháme okurky, polovinu meruněk a lehce opražené ořechy. V jiné míse promícháme jogurt s druhou půlkou meruněk, nadrobno nasekanou mátou a kajenským pepřem. Keftu (v Maroku je to označení pro mleté maso, hovězí, jehněčí nebo jejich směs) podáváme s kus-kusem a meruňkovo-jogurtovou omáčkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka