Polévka z černých fazolí se sladkým bramborem recept cpt. Cooka
8 porcí:  2 lžíce olivového oleje, 2  cibule, 3 stroužky česneku, 1.5 lžičky mletého koriandru, 1 lžička drceného kmínu, 1/4 lžičky anýzu, mletý pepř, 2 l kuřecího vývaru nebo zeleninového, 60 dkg černých fazolí vařených nebo z konzervy, 2  topinambury, sůl, 1/2 šálku bílého jogurtu, 1  limetka
Ve velkém (kameninovém) hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, občas promícháme, dokud nezačne zlátnout, asi 8 minut. Přidáme nasekaný česnek, koriandr, kmín, anýz a mletý pepř, půl minuty mícháme, aby se vůně spojily. Zalijeme vývarem, přidáme fazole a oloupané sladké brambory nakrájené na menší kostky. Oosolíme, přivedeme k varu a na staženém plameni odkryté povaříme, dokud není zelenina měkká, asi 15 minut. Děrovanou naběračkou vyjmeme do misky třetinu fazolí a brambor. Zbytek rozmixujeme na pyré. Do něj vrátíme zeleninu, podle chuti dosolíme, opepříme. Podáváme s kopečkem jogurtu a tenkým kolečkem limetky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka