Sicilská pizza - recept cpt. Cooka
3 porce:  56.7 dkg chlebové mouky, 1.25 lžičky soli, 1 lžička sušených kvasnic, 1.4 dkg olivového oleje, 45.4 dkg vody
Do mísy robotu dáme sypké ingredience a pomalu promícháme lopatkovým nástavcem. Přilijeme olej a potom postupně vodu, mícháme minutu pomalu a pak minutu rychleji. Necháme těsto pár minut odpočinout a potom ještě minutu domícháme. Podle potřeby přidáme případně trochu vody nebo naopak mouky. Potřebujeme získat vlhké až lepkavé těsto.
Těsto stěrkou přemístíme na olejem potřenou plochu, olejem si potřeme i ruce, aby se na ně nelepilo, několikrát ho natáhneme a přeložíme, vždy mezitím otočíme o 90°. Nakonec zformujeme do hladké koule a necháme aspoň 5 minut odpočinout přiklopené mísou. Natahování a překládání opakujeme celkem 4x s pětiminutovými přestávkami. Po poslední akci těsto rozdělíme na části o váze cca 340 g, těsto je mnohem řidší než na pizzu neapolskou, takže každou část dáme do zapékací kulaté formy o průměru 23 cm a špičkami prstů lehce rozťukáváme, aby se roztáhlo po celém dnu. Povrch proto trochu potřeme olivovým olejem. Těsto stále pracuje a má tendenci se smrskávat, takže to s krátkými přestávkami můžeme dělat na etapy. Zakryté fólií takto připravené necháme v ledničcce velmi pomalu kynout nejméně přes noc, případně vydrží zchlazené až tři dny.
Povrch pizzy potřeme lehce ochuceným rajčatovým sugem, nastrouháme jeden nebo víc dobrých sýrů, pokladame nařezaným salámem, šunkou nebo kolečky rajčat a dáme péci do trouby rozpálené na maximum.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka