Proužky fazolek v rajčatové omáčce - recept cpt. Cooka
1 dávka:  1.5 kg žlutých nebo zelených fazolových lusků, 4.5 cl olivového oleje, 7.5 dl nadrobno nakrájené cibule, 4 stroužky česneku, 2 kg rajčat, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce přírodního cukru, 1 lžička muškátového oříšku, 1 lžička soli
Fazolové lusky opláchneme, odkrojíme oba konce a zarovnáme na délku o 2.5 cm kratší, než je výška skleniček, v nichž je budeme zavařovat. Zpracujeme je po francouzsku: ostrým nožem rozkrojíme po délce (existují na ně strojky, kde se proženou sadou rotujících ostří a výsledkem jsou úzké nudličky, ale těmi většina z nás nedisponuje). Letní voňavá rajčata nařízneme do křížku a spaříme vřící vodou, potom oloupeme, v zimě použijeme raději loupaná rajčata z plechovky než ta bez chuti ze supermarketu. V plochém širokém hrnci rozehřejeme olej a na středním plameni na něm necháme 5 minut zesklovatět cibulku. Pak přihodíme jemně nasekaný česnek a mícháme další 2 minuty, musí změknout, ale ne zhědnout. Přidáme nakrájená rajčata, citrónovou šťávu, cukr, muškátový oříšek a sůl. Přivedeme k varu a necháme bublat asi 15 minut, občas promícháme, až získáme hustou omáčku. Potom vmícháme fazolky a necháme je 4 minut změknout.
Kleštičkami fazolové lusky natěsno plníme do horkou vodou vypláchnutých zavařovacích skleniček. Zalejeme rajčatovou omáčkou, asi 2 cm pod vrch skleniček. Špejlí nebo něčím podobným tenkým a nekovovým vnitřek promícháme, aby uvnitř nezůstaly vzduchové bubliny. Zavičkujeme a sterilujeme ve vodní lázni podle velikosti sklenic 20-25 minut. Po vypnutí ještě necháme 10 minut odležet a potom je vyjmeme a necháme zchládnout.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka