Dhál z červené čočky - recept cpt. Cooka
6 porcí:  2 šálky jasmínové rýže, 3 šálky vody, 1 lžička soli,

dhál: 1/4 šálku másla, 1 lžíce římského kmínu, 1  cibule, 2 šálky červené čočky, 6 šálků vody, 3 lžíce karí koření, 3 lžíce zázvoru, 1 lžička soli, koriandrové lístky

Vmícháme rýži a sůl do vody v menším hrnci, přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni, dokud se voda neabsorbuje a rýže nezměkne, asi 10 minut. Potom dáme stranou a necháme netknuté dalších 10 minut dojít.
Mezitím si připravíme dhál. Kousek zmrazeného zázvoru nastrouháme, cibuli oloupeme a nakrájíme. Ve velkém hrnci rozpálíme máslo, až začne hnědnout, rychle vmícháme kmín. Chvilku ho necháme provonět, potom přidáme nakrájenou cibuli a pokračujeme pár minut, dokud není měkká. Vmícháme čočku, zalejeme vodou, přidáme karí, zázvor a sůl. Teplotu snížíme, aby vše jen lehce probublávalo. Pokračujeme, občas promícháme, až je čočka měkká, asi 20 minut. Podáváme s rýží, posypané nasekaným koriandrem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka