Filé ze pstruha po mikulovsku - recept cpt. Cooka
6 porcí:  3 menší pstruzi, 1  citrón, 1 dl bílého vína, 1  mrkev, 1/4  celeru, 10 dkg sterilovaného hrášku, 1  pórek, 20 dkg omáčky Mornay (viz příslušný předpis), 10 dkg tvrdého sýra, 10 dkg másla, sůl, zelená petrželka
Pstruhy očistíme, omyjeme, vykostíme a stáhneme kůži. Takto vzniklá filátka mírně osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, zalijeme bílým vínem a necháme hodinu odležet. Mrkev, celer a malý pórek nakrájíme na jemné nudličky a spaříme horkou vodou. Na pánvi rozehřejeme část másla, na němž pstruha zprudka opečeme. Ryby rozložíme do máslem vymazané ohnivzdorné misky, překryjeme je zeleninou, zalijeme zbytkem vína ze pstruhů, přelijeme omáčkou Mornay, zasypeme strouhaným sýrem, pokapeme výpekem ze pstruhů a v předehřáté troubě zapečeme do růžova. Zdobíme plátkem citrónu a petrželovou natí.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka