Květáková polévka s pečeným česnekem - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1 hlávka česneku, 1 lžička olivového oleje, 3 lžíce másla, 1/2  cibule, 6 cl dry sherry, 1 l kuřecího vývaru nebo zeleninového, 1  květák, 3 lžíce šlehačky, sůl, mletý bílý pepř, pažitka na ozdobení
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Seřízneme vršek hlavičky česneku, zakápneme olejem a zabalíme do hliníkové fólie. Pečeme do měkka, asi 45 minut, před vytažením zkontrolujeme špičkou nože. Když trochu vychladne, vyloupneme stroužky ze slupek a odložíme. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm 5 minut změknout nakrájenou cibuli. Přidáme upečený česnek a vařečkou rozmačkáme s cibulí. Vaříme dál, dokud směs nebuble a nezačíná lehce karamelizovat, asi 3 minuty. Přilejeme sherry, přivedeme k varu a 2 minuty deglazujeme. Zalejeme vývarem a po přivedení k varu vsypeme na růžičky rozebraný květák. Stáhneme oheň na minimum a vaříme doměkka, 20-25 minut, potom necháme trochu vychladnout. Po dávkách polévku rozmixujeme dohladka. Vrátíme do hrnce, vmícháme hustou smetanu a necháme přejít varem. Dochutíme solí a pepřem a na talířích zdobíme pažitkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka