Tykvový gratin s hořčicí a Gruyerem - recept cpt. Cooka
6 porcí:  kousek másla, 1 lžíce olivového oleje, 2  cibule, 2 stroužky česneku, 8 listů šalvěje, 3 dl šlehačky, 2 dl mléka, 2 lžíce celozrnné hořčice, 95 dkg tykve, 10 dkg gruyèru
Máslo a olej rozehřejte ve velké pánvi. Cibuli oloupejte, rozpůlte a po nakrájení na plátky přidejte na pánev, pomalu při střední teplotě za občasného míchejte 10-15 minut, osmahněte dozlatova a do měkka. Potom oloupejte a rozmáčkněte česnek a přidejte jej s polovinou šalvěje na pánev, přilejte smetanu s mlékem a pomalu vařte 5 minut. Sundejte z ohně a nechejte vychladnout asi 10 minut, pak odstraňte šalvěj a česnek. Vmíchejte hořčici a dochuťte.
Rozehřejte troubu na 180 °C. Tykev oloupejte, odstraňte semena a nakrájejte na stejnoměrné tenké plátky. Do velké zapékací misky se navrství dýně, cibule, většina sýra a smetanový krém, smetana pak jako poslední vrstva. Po vyčerpání všech surovin zasypejte zbytkem sýra a poklaďte lístky šalvěje. Zakryjte misku fólií a pečte 45 minut. Odkryjte misku a zvyšte teplotu na 200 stupňů po dobu dalších 20-30 minut, pečte dozlatova a pohlídejte si výsledek. Nechte trochu vychladnout 10 minut před podáváním.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka