Šalotkový tatin se slaninou a tymiánem - recept cpt. Cooka
8 porcí:  olivový olej, 80 dkg šalotky, 20 dkg anglické slaniny, 15 dkg mascarpone, 1 stroužek česneku, 11 dkg cukru krupice, 37.5 dkg lístkového těsta, hladká mouka na poprášení, tymián
Rozehřejeme troubu na 220 °C. Ve velké pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmažíme oloupanou a po délce rozpůlenou šalotku po dobu 15 minut na mírném ohni, dokud nezačne měknout. Přendáme ji do mísy a dáme stranou. Přihodíme na pánev proužky slaniny a smažíme 5-10 minut do křupava, pak je přidáme k šalotce do misky. Smícháme mascarpone v jiné misce s česnekem, dochutíme solí a pepřem.
Do formy o průměru 23 cm nebo hlubší zapékací pánve s horním průměrem 24 cm nasypeme cukr a dáme na mírný oheň. Pomalu jak cukr taje, potřásáme pánví, aby se roztavil rovnoměrně. Udržujeme teplotu, dokud se cukr nepromění v tmavě červenohnědý karamel - to bude trvat 5-8 minut. Pozorně proces hlídáme. Když karamel dosáhne požadované červenohnědé barvy, vypneme zdroj tepla. Šalotkou rovnoměrně pokryjeme dno (řezem dolů) a lehce ji vtiskneme do karamelu. Přidáme slaninu. Nemícháme.
Těsto na lehce pomoučeném válu rozválíme, 26cm talíř použijeme jako měřítko pro získání kruhu. Rozetřeme na těsto mascarpone a přeneseme je na šalotku pomazanou stranou dolů. Jemně těsto přitiskneme kolem náplně, pak pečeme 30 minut, dokud není tatin zlatý a propečený a šalotka nezměkne. Nespálíme se při vytahování z trouby, necháme chladnout 5 minut, pak koláč opatrně převrátíme na talíř a přidáme čerstvé lístky tymiánu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka