Polévka z pečených sladkých brambor a mrkve - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg batátů, 30 dkg mrkve, 3 lžíce olivového oleje, 2  cibule, 2 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru, 1 dl crème fraîche + extra na servírování
Zeleninu očistíme a nakrájíme, cibuli nadrobno, sladké brambory a mrkev na hrubší kousky, česnek utřeme. Troubu vyhřejeme na 220 °C, mrkev i batáty rozmístíme na větší plech, promícháme s většinou oleje a osolíme a opepříme. Pečeme 25-30 minut, až změkne a zkaramelizuje. Mezitím rozpálíme v hrnci zbylou třetinu oleje, osmažíme na něm na středním plameni cibuli asi 10 minut, aby změkla, přidáme česnek, minutu mícháme a pak zalijeme vývarem. Povaříme 5-10 minut, až je cibule úplně měkká, stáhneme ze sporáku. Když je zelenina upečená, necháme ji trochu zchládnout, přidáme ji do hrnce a ručním mixérem zpracujeme dohladka. Vmícháme většinu smetany, necháme přejít varem, dochutíme. Podáváme v míse ozdobené na hladině spirálou ze zbývající smetany.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka