Restované sladké brambory s višněmi a pekany - recept cpt. Cooka
8 porcí:  90 dkg batátů, 3 lžíce extra virgin olivového oleje, 2 lžíce másla, 1 lžíce medu, 2 lžičky sójové omáčky tamari, 1/2 lžičky pálivé papriky aleppo, 1/2 lžičky kurkumy, 1/4 lžičky soli, mletý pepř podle chuti, 2 plátky anglické slaniny, 2 lžíce sušených višní, 2 lžíce nahrubo sekaných pekanových nebo vlašských ořechů
Použijeme menší sladké brambory, očistíme nebo oloupeme je, rozpůlíme podélně, pak příčně nařežeme na 1.5 cm silné plátky. Rozehřejeme část másla a oleje ve velké pánvi na středním plameni. Přidáme batáty a smažíme je z obou stran, až chytají hnědé puchýře, 2 až 4 minuty celkem. Potom teplotu snížíme a dál pečeme do měkka, často mícháme, dalších 3-5 minut. Přemístíme je do velké mísy, zakryjeme, aby nevychládly. Opakujeme s dalšími dávkami másla, oleje a brambor.
Mezitím smícháme med, omáčku tamari, aleppo papriku, kurkumu, sůl a pepř v malé misce. Přidáme zbývající lžíci oleje a slaninu na pánev a smažíme na středním ohni za stálého míchání, dokud slanina není křupavá, 6 až 8 minut. Přidáme medovou směs, dusíme a mícháme půl minuty. Vypneme zdroj tepla a vrátíme na pánev sladké brambory s višněmi a ořechy, promícháme. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka