Masové kuličky s čedarem zapečené v orzu - recept cpt. Cooka
4 porce:  2 lžíce rostlinného oleje, 1  cibule, 2 stroužky česneku, 40 dkg mletého hovězího masa, 2 lžíce nasekané bazalky, 3 dkg strouhanky, 12.5 dkg strouhaného čedaru, 1  vejce, 2 lžíce rajčatového pyré, 40 dkg rajčat z plechovky, 2 kostky hovězího vývaru, 15 dkg těstovinové rýže (orzo)
Troubu předehřejeme na 180 °C. Polovinu oleje rozpálíme na pánvi a osmažíme na něm nadrobno pokrájenou cibuli a nasekaný česnek, 3 minuty, až změkne. Dáme stranou na 10 minut zchládnout. V míse smícháme mleté maso, osmahnutou cibuli, nasekanou bazalku, strouhanku, čtvrtinu čedaru a vejce. Ze směsi vytvoříme malé kuličky, asi po 5 na porci. Na stejné pánvi na středním plameni rozehřejeme zbytek oleje a kuličky na něm osmahneme, prohazujeme je, aby byly ze všech stran, asi 5 minut, až zhnědnou. Vmícháme rajčatový protlak a sekaná rajčata, kostky bujónu a zalijeme horkou vodou. Po přivedení k varu přimícháme těstoviny. Přikryjeme a pečeme v troubě 10 minut. Potom teplotu zvýšíme na 220 °C, sundáme pokličku, posypeme zbývajícím sýrem a necháme zapéci dalších 10 minut odkryté, až jsou těstoviny hotové a sýr roztavený a hnědnoucí.
Příloha: česnekový chléb a míchaný salát

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka