Gratin ze sladkých brambor a hrušek s gorgonzolou - recept cpt. Cooka
8 porcí:  1 kg batátů, 2  hrušky, 30 dkg gorgonzoly, 10 cl smetany, 20 dkg tvrdého sýra comté zrajícího 2 roky, 4 špetky pálivé papriky z Espelette, sůl, mletý pepř
Oloupeme sladké brambory a hrušky a nakrájíme na velmi tenké plátky. Hodně vyzrálý sýr comté nastrouháme. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na dno velkého pekáče dáme vrstvu sladkých brambor a na ni pak vrstvu hrušek, osolíme, opepříme a posypeme trochou mletého chilli. Přidáme kousky gorgonzoly a zasypeme strouhaným comté. Opakujeme několikrát se zbývajícími složkami, zalijeme smetanou a dokončíme zbývajícím sýrem. Pečeme 40 minut, zkontrolujeme ostrým nožem: musí snadno proniknout vrstvami. Pokud je již vrch zlatý a křupavý a je nutné vnitřek ještě dopéci, zakryjeme pekáč pečícím papírem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka