Rustikální vepřová terina se sušeným ovocem - recept cpt. Cooka
Terrina rustica di maiale e frutta secca
8 porcí:  40 dkg mletého vepřového masa, 15 dkg vepřové panenské, 6 dkg sušených meruněk, 6 dkg sušených fíků, 6 dkg loupaných pistácií, 20 plátků anglické slaniny, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř
Nahrubo nasekáme sušené fíky, meruňky, čtvrtinu slaniny a pistácie. Vepřovou panenku nakrájíme na kostičky. Vše smícháme v míse s mletým masem, osolíme, opepříme, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Zapékací nádobu (20x10 cm) vyložíme pečícím papírem a dále plátky slaniny, tak aby přečnívaly přes okraje a daly se nakonec přeložit na povrch. Misku naplníme masovou směsí a sklepneme, aby nezůstaly uvnitř vzduchové bubliny. Zakryjeme uhlazený povrch slaninou. Přikryjeme alobalem a umístime do hlubokého pekáče, zalijeme vodou sahající aspoň do poloviny výšky. Pečeme ve vodní lázni při teplotě 160 °C po dobu 1 hodiny. Vyjmeme z trouby a zkontrolujeme špejlí, zda je směs uvařená, lehce ji ještě svrchu stlačíme, aby byla kompaktnější. Necháme vychladnout, umístíme do lednice aspoň na 3 hodiny nebo spíš přes noc. Terinu vyklopíme a podáváme nakrájenou na plátky a k ní třeba <>.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka