Hummus z bílých fazolí - recept cpt. Cooka
8 porcí:  42.5 dkg bílých fazolí, 2 lžíce tahini, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky červených paprikových vloček, 1/2 lžičky strouhané citrónové kůry, 1 lžíce citrónové šťávy, 9 dkg karamelizované cibule, 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 1 lžíce nasekané bazalky, 1 lžička zelené petrželky, 1 stroužek pečeného česneku, šafrán (volitelně na ozdobu), 1/2 lžičky extra virgin olivového oleje
Bílé fazole z konzervy opláchneme a slijeme. přeneseme do mixéru spolu s pastou tahini, drceným česnekem, osolíme, přidáme paprikové vločky, strouhanou citronovou kůru, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a karamelizovanou cibuli. Vyšleháme do hladka. Za běhu přiléváme panenský olej a mixujeme, dokud se vše dobře nespojí. Přeneseme hummus do servírovací mísy a vmícháme najemno nasekanou čerstvou bazalku (trošku jí odložíme na ozdobu), dále jemně nasekanou čerstvou plochou petržel a utřený pečený česnek. (V chladu, zakrytý pevně fólií, může být hummus uchován až po dobu 1 týdne. Před podáváním jej pak necháme dojít na pokojovou teplotu.) Ozdobíme odloženou bazalkou a špetkou šafránu (volitelně) kvůli barvě a pokapeme extra panenským olivovým olejem. Podáváme s pita chipsy nebo na nudličky nakrájenou paprikou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka