Jehněčí kýta s rozmarýnem - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1.5 kg jehněčí kýty, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1 lžička soli, mletý pepř, 1 lžička hořčice, 4 lžíce oleje, 25 dkg rajčat, 10 dkg cibule, 4 lžíce kysané smetany, 1 lžička škrobové moučky
Kupte jehněčí kýtu s kostí, chcete-li, aby byla pečené pěkně šťavnatá a hezky vypadala. Po 45 minutách pečení je uvnitř ještě růžová, po 90 minutách je dostatečně propečená.
Maso potřete kořením a hořčicí, vložte do pekáče, potřete olejem. Dejte do horké trouby a pečte, občas podlijte červeným vínem, aby se vypečená šťáva nepřipálila. Rajčata a oloupané cibule nakrájejte na kostičky a na posledních 30 minut přidejte k pečeni. Upečenou kýtu přendejte z pekáče na mísu, přikryjte a nechte před nakrájením 10 minut odpočinout. Vypečenou šťávu a zeleninu proceďte na pánev. Rozmíchejte smetanu se solamylem a vmíchejte do šťávy, zavařte. Šťávu dochuťte. Nakrájenou kýtu podávejte horkou, jinak je klihovatá.
Tip: Menší pečeni (pod 1 kg) v hrnci osmahněte a duste doměkka. Na každý centimetr tloušťky masa počítejte 8 (uvnitř růžová) nebo 16 minut (propečená).
Příloha: Zelené fazolky s petrželkou, pečená rajčata a vařené brambory. K pití lehké červené víno.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka