Třešňová zavařenina s balsamikem - recept cpt. Cooka
1 dávka:  3/4 šálku aceta balsamica, 1/2 šálku sušených višní, 135 dkg vypeckovaných třešní, 1/2 šálku vody, 3 šálky krystalového cukru, 5 dkg pektinu
Balsamikový ocet nalejeme do malého kastrolu, přivedem k varu, stáhneme teplotu a necháme 5 až 8 minut odpařovat, až se objem o třetinu sníží. Vmícháme nasekané sušené višně, zakryjeme a dáme 10 minut stát a nasáknout. Mezitím jemně nakrájíme vypeckované čerstvé třešně.
Ve velkém hrnci smícháme balsamikovou směs, čerstvé třešně a vodu. V malé misce promícháme 1/4 šálku cukru a pektin. Vmícháme do třešňové směsi. Přivedeme k plnému varu a neustále mícháme. Přimícháme zbývající cukr a opět přivedeme k varu. Vaříme minutu za stálého míchání. Sundáme ze sporáku, kovovou lžičkou odstraníme pěnu.
Horkou směs opatrně nalejeme do horkých sterilizovaných čtvrtlitrových sklenic. Otřeme okraje, uzavřeme víčky. Sterilujeme aspoň 10 minut ve vodní lázni. Vyjmeme a necháme ochladit na drátěných stojanech.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka