Išelské dortíčky - recept cpt. Cooka
48 kusů:  15 dkg hladké mouky, 15 dkg lískových ořechů, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 15 dkg moučkového cukru, 1 špetka soli, 1/2 lžičky mleté skořice, 1  vejce, 10 dkg změklého másla, 25 dkg pikantní meruňkové marmelády, 15 dkg čokolády na polevu, 24  vlašských ořechů
Išelské dortíčky jsou velmi oblíbeným vánočním cukrovím nejenom u nás, ale také v sousedním Bavorsku. Je to jemné pečivo, hodí se k černé kávě podávané po svátečním jídle.
Mouku, mleté oříšky a prášek do pečiva na vále smíchejte a udělejte důlek. Cukr, sůl, skořici a vejce dejte dovnitř, změklé máslo pokrájejte po okraji. Těsto zpracujte od vnějšího okraje dovnitř. Utvořte kouli a nechte přikrytou 60 minut odpočinout. Těsto vyválejte na vále posypaném moukou na tloušťku 1/2 cm, vykrojte kolečka o průměru 3 cm, položte na vymaštěný plech a upečte (el. trouba: 225 stupňů C, plyn: stupeň 4-5).
Vychladlá kolečka slepte vždy po dvou meruňkovou zavařeninou. Rozpusťte polevu a zahřejte ji na 32 °C. Vrchní stranu slepených koleček namočte do polevy, ozdobte půlkami vlašských ořechů a nechte uschnout. Uschovejte v uzavřené nádobě, nejlépe v plechové krabici.
Tip: Išelské dortíčky vložte do papírových košíčků. Uschovejte je v chladu a zkonzumujte do 4 týdnů.
Příloha: Černá káva a sklenička dobrého koňaku

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka