Džem z meruněk a pomerančů - recept cpt. Cooka
7 dávek:  1.25 kg meruněk, 6  pomerančů na šťávu, 1 kg moučkového cukru, želírovací prostředek
Od května do září jsou na trhu čerstvé meruňky buď z domácí sklizně, nebo z dovozu. Zvlášť velký výběr je od června do srpna. A to je také ten správný čas k přípravě džemu, protože ovoce je tou dobou nejlevnější. Moderními želírovacími prostředky se doba vaření omezila doslova na minimum. Šetří se tak v ovoci obsažené vitaminy.
Dostatek vody uveďte do prudkého varu. Do vařící vody krátce ponořte meruňky postupně v několika porcích a okamžitě je ochlaďte vodou. Plody oloupejte, rozpulte a vypeckujte. Odvažte cukr. Cukr a želírovací prostředek smíchejte v kastrolu. Přidejte pomerančovou šťávu a důkladně zamíchejte. Meruňky nakrájejte na menší kousky a přidejte k cukru. Směs co nejrychleji uveďte do varu a prudkým varem vařte 5 minut za stálého míchání. Odstavte z plotny a okamžitě plňte do připravených půllitrových sklenic. Uzavřete a odložte do chladnější místnosti. Sklenice před použitím dobře vymyjte horkou vodou a vysušte čistou utěrkou. Načatý džem rychle spotřebujte.
Tip: Želírovací přípravek se vyrábí z plodů svatojanského chleba a z kyseliny citronové. Má silně želírovací účinek, takže cukru můžete dát méně, je-li ovoce vyzrálé a sladké.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka