Jemné máslové omáčky - recept cpt. Cooka
4 porce:  20 dkg másla, 2  žloutky, 2 lžíce bílého vína, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře, 1 lžička citrónové šťávy
Máslové omáčky jsou připravované našleháním žloutků a másla. Hodí se skoro ke všem jídlům, protože jsou neutrální chuti. Podávají se k rybě a jemné zelenině, jako je chřest, nebo ke šťavnatým steakům z filetu.
Máslo přepusťte a nechte zchladit a ztuhnout. Žloutky, bílé víno, sůl a pepř dejte do kovové mísy (dobrý vodič tepla) a šlehejte metličkou. Mísu umístěte do hrnce nad vodu v mírném varu tak, aby se dno nedotýkalo hladiny. Žloutkový krém rozšlehejte do jemné pěny. Šlehejte tak dlouho, až krém začne houstnout. Máslo přidávejte po lžících a zašlehávejte. Omáčku ochuťte citronem. Před podáváním ohřejte omáčku ve vodní lázni (asi 40 stupňů). Přikryjte ji a před servírováním krátce našlehejte.
Máslová omáčka - holandská a její obměny:
- Omáčku rozmíchejte se lžičkou rajského protlaku a ochuťte jednou kapkou masového extraktu. Potom se jí říká omáčka 'Choron'.
- Bezprostředně před podáváním opatrně vmíchejte 1/8 I do tuha ušlehané šlehačky - získáte smetanovou omáčku.
- Nastrouhejte jemně 2 lžíce lískových oříšků, opražte je a dejte do omáčky.
- Pro maltézskou omáčku použijte velmi jemně nastrouhanou pomerančovou kůru a ochuťte 2 až 3 lžícemi šťávy z červených pomerančů.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka