Smetanový dort s jahodami - recept cpt. Cooka
1 kus:  24 dkg polohrubé mouky, 8 dkg škrobové moučky, 8.5 dkg moučkového cukru,  špetka soli, 20 dkg másla, 1  žloutek,

krém: 25 dkg jahod, 1 lžíce pomerančového likéru, 5 dkg moučkového cukru, 1/2 l šlehačky, 2 dkg moučkového cukru na poprášení

Křehké korpusy a ovocný smetanový krém jsou v příjemném chuťovém protikladu. Dort skládejte až těsně před podáváním, aby korpusy nezvlhly. Upečte je v předstihu a uložte v suchu.
Mouku, škrob, cukr a sůl promíchejte. Přidejte máslo a žloutek, vypracujte hladké těsto, nechte je odpočinout v chladu. Těsto znovu propracujte, rozdělte na 2 díly. Na pečicí papír vyznačte kruhy průměru 24 cm, vyválejte těsto a vykrojte korpusy. Přetáhněte je na plech. Pečte uprostřed trouby 15 minut na 175 °C, papír po upečení stáhněte. Nechte vychladnout na mřížce. Jahody omyjte, nakrájejte na malé kousky, smíchejte s likérem a cukrem. Ušlehejte šlehačku. Jeden korpus vložte do dortového kruhu. Navršte krém, uhlaďte. Druhý, případně předem naporcovaný korpus, položte na krém. Poprašte moučkovým cukrem. Boky dortu uvolněte nožem, kruh sejměte.
Obměna: Šlehačkový krém ochuťte hladce vymíchanou marmeládou či kakaem, plátky banánu, vanilkovým krémem a plátky pomerančů. Dobrá rada: Vrchní korpus nakrájejte na 12 porcí a položte na krém. Spodní korpus pak jen dořízněte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka