Třešňová mostarda - recept cpt. Cooka
1 dávka:  2 lžíce hořčičného prášku, 2 šálky červeného vína, 135 dkg vypeckovaných a půlených třešní, 3 šálky moučkového cukru, 1/2 šálku jablečného octa z cideru, 1/4 šálku hořčičného semínka, 1/4 šálku citrónové šťávy, 1 lžička mletého pepře, 1/2 lžičky soli
V malé misce rozmíchejte suchou hořčici s 1 polévkovou lžící vína na kašičku. Tu potom smíchejte ve velkém hrnci se zbývajícím vínem, třešněmi, cukrem, octem, hořčinými semínky, citrónovou šťávou. Dochuťte směs pepřem a solí a přiveďte k varu, potom snižte plamen, ale nechte prudce bublat, až se objem kapaliny redukuje na polovinu, třešně změknou a ztratí svůj tvar, asi 15-20 minut.
Pak dejte mostardu odpočívat na 5 minut, občas jemně promíchejte, abyste uvolnili zachycený vzduch, trošku přitom zhoustne. Odstraňte veškerou pěnu.
Zchlazená vydrží v ledničce až 3 týdny. Nebo ji dejte zavařit v malých skleničkách, sterilizujte 10 minut ve vodní lázni a můžete ji uložit až na rok na temné a chladné místo. Mostarda je severoitalská záležitost, využijete ji k dušeným a pečeným masům, k sýrům studeným i grilovaným, nebo jen na dochucení sendviče.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka