Pečená batátová polévka s paprikami - recept cpt. Cooka
4 porce:  2  kapie, 2  batáty, 2  šalotky, 6 stroužků česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1.5 l zeleninového vývaru, sůl, mletý pepř, 3 lžíce řeckého bílého jogurtu, 1 hrst pistácií, 1 lžíce extra virgin olivového oleje
Nejdříve si zahřejme troubu na 180° C. Oloupeme středně velké sladké brambory, rozpůlíme je a nakrájíme je asi na 3 mm silná půlkolečka. Omyjeme papriky, rozpůlíme je a vykrojíme jadřince a stopku a nakrájíme na plátky asi půl centimetru. Připravíme si stroužky česneku, které neloupeme.
Oloupeme šalotky a rozřízneme je podélně. Plech na pečení si vyložíme papírem, zakapeme olejem a rozetřeme. Vložíme brambory, papriky, šalotku a celé stroužky česneku. Mírně osolíme, opepříme a dáme do trouby asi na 30 minut péct, dokud nebudou sladké brambory měkké.
Opečenou zeleninu vyndáme, stroužky česneku vyloupeme a vše přendáme do hrnce. Zalijeme horkým vývarem a přideveme k varu a jen pár minut povaříme. Sejmeme z ohně a polévku rozmixujeme. Ochutnáme a případně dochutíme solí. Přidáme jogurt a už jen zamícháme.
Podáváme s extra panenským olivovým olejem a bílým jogurtem. Nakonec přidáme plátky pistáciových oříšků. Ačkoliv je tato polévka lahodná teplá, lze ji asi na 2 hodiny zchladit a servírovat studenou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka