Spaghetti s cuketovým pestem - recept cpt. Cooka
6 porcí:  50 dkg špaget, 2.5 dl extra virgin olivového oleje, 1 hrst bazalky, 1 hrst zelené petrželky, 1 šálek piniových semínek (kešu oříšky, makadamové), 15 dkg parmazánu jemně nastrouhaného, 3  cukety, 1  citrón na šťávu i na kůru, 3 dkg másla, 2  sýry burrata
Dejte vařit osolenou vodu do velkého kastrolu. Po přivedení k varu přidejte těstoviny. Vraťte zpět k varu a poté vařte o 2 minuty méně, než je uvedeno v návodu. Těstoviny dojdou, až budou na pánvi.
Mezitím si připravte pesto, do mixéru dejte olej a 1/2 lžičky soli a míchejte minutu, aby se směs napěnila (to pomáhá zachovat barvu bylinek). Přidejte bylinky a pulsem nechte spojit. Přidejte (lehce opražené) ořechy a rozmixujte. Dál přihoďte polovinu parmezánu, 2/3 z cuket nasekaných na kostky, citronovou kůru a zase sekejte, dokud se všecko hladce nespojí. Dochutťte citronovou šťávou a solí.
Těstoviny zcedíte, ale šálek tekutiny si ponechte na další vaření. Poslední cuketu nakrájejte na teňoučká kolečka (na mandolíně), dejte ji do hrnce na rozehřáté máslo, přidejte těstoviny a ten šálek odložené horké vody. Přidejte tolik pesta, kolik chcete. Jemně vše promíchejte a dochuťte. Rozdělte na talíře a posypte lístky extra bazalky, roztrhanou burratou, zbývajícím parmezánem a čerstvě mletým černým pepřem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka