Velkolepé bramborové latke s uzeným lososem na jedné pánvi - recept cpt. Cooka
4 porce:  80 dkg brambor, 1  cibule, 3 lžičky soli, 4 lžíce macesové moučky, 1  vejce, 1 lžička kmínu případně římského kmínu, 4 lžíce olivového oleje, 4 plátky uzeného lososa, jarní cibulka, kopr, citrón, jikry z lososa,

bylinkový crème fraîche: 20 dkg crème fraîche, 1 svazek jemně nasekáné pažitky, 1 svazek kopru také jemně posekat, citrónová kůra

Brambory oloupejte a nastrouhejte, cibuli rovněž. Pokud jsou brambory pěkné, můžete je nastrouhat i se slupkou. Nastrouhané brambory a cibuli dejte do velké mísy a posypte 2/3 soli. Důkladně promíchejte a nechte 15 minut odležet, aby se z nich vytáhla vlhkost.
Mezitím v míse smíchejte všechny ingredience na bylinkový crème fraîche s trochou koření. Přikryjte a nechte vychladnout, dokud nebude připraven k podávání.
Bramborovou směs přendejte do čisté utěrky nebo mušelínového čtverce a tekutinu z mísy vylijte. Cípy přeložte k sobě a pak je vymačkejte nad dřezem, abyste odstranili co nejvíce vlhkosti, brambory musí být pěkně suché, aby latke křupalo. Vraťte směs do mísy a vmíchejte zbývající sůl a macesovou moučku, vejce, pažitku, kmín či římský kmín a hodně černého pepře. Promíchejte a spojte. Pokud neseženete macesovou moučku, můžete si ji sami připravit podrcením macesů ve food procesoru.
Na velké pánvi (asi 28 cm) rozehřejte na středním plameni 2 lžíce oleje. Na pánev přidejte bramborovou směs a přitlačte ji, aby se rozprostřela do rovnoměrné vrstvy. Nebojte se, že okraje budou trochu roztřepené - budou extra křupavé. Smažte 4-6 minut a poté je opatrně překlopte na talíř. Na pánvi rozehřejte zbývající olej a přesuňte latke zpět. Smažte dalších 4-6 minut, dokud i druhá strana nezezlátne.
Vyklopte je na servírovací prkénko nebo je podávejte na pánvi. Nakrájejte je na klínky a obložte uzeným lososem, bylinkovým crème fraîche, lososími jikrami, nasekanou jarní cibulkou a snítkami kopru a vymačkaným citronem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka