Jablečno-fenyklový casserole se šunkou - recept cpt. Cooka
Apple-fennel ham and egg casserole
8 porcí:  17 dkg žitného chleba, 1  salátový fenykl, 17 dkg šunky, 1.5 šálku nakrájených jablek, 11.4 dkg polotvrdého kravského sýra typu Havarti nebo tilsiter, 1/2 šálku jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka, 6  vajec, 1/4 lžičky mletého pepře, sůl, 2 šálky mléka
Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte obdélníkovou zapékací mísu o větším objemu. Rozložte do ní polovinu kostek chleba. (Ten by měl být tvrdý, buď 6 hodin usušit při pokojové teplotě nebo v troubě 10 minut na 150 °C). Z fenyklové bulvy odřízněte zelenou nať a nechte si ji na ozdobu. Fenyklovou cibuli ořízněte, zbavte tvrdého jádra a nakrájejte, odměřte 1 šálek. Fenyklem rovnoměrně posypte chléb v misce. Navrch dejte vařenou šunku nakrájenou na nudličky, jablka, rozdrobený sýr a zelenou cibulku. Nahoru nasypte zbývající kostky chleba.
V misce rozšlehejte vejce, mléko a pepř. Rovnoměrně tími pokapejte chlebovou směs v misce. Lehce přitlačte hřbetem velké lžíce, dokud není všechen chléb navlhčený. Pečte odkryté asi hodinu nebo dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý. Před podáváním nechte 10 minut odstát. Povrch posypejte fenyklovou natí a/nebo dalšími plátky zelené cibulky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka