Ribollita - recept cpt. Cooka
12 porcí:  2 šálky fazolí cannellini, 9 dl kuřecího vývaru, 5 stroužků česneku, 4 listy šalvěje, 2 listy bobkového listu, 1.5 lžičky soli, 1/2 šálku olivového oleje a další na podávání, 2 šálky nakrájené cibule, 45 dkg kapusty včetně žeber a stonků, 45 dkg mangoldu, 3  mrkve, 34 dkg brambor, 1.5 šálku zelí nahrubo nakrájeného, 3 stonky řapíkatého celeru, 40 dkg konzervovaných rajčat, 1 lžička mletého pepře, 12 plátků toastového chleba lehce opečených, 1.5 šálku parmazánu
Existuje mnoho variant této toskánské chlebové polévky, ale mezi hlavní ingredience Ribollity obvykle patří chléb, fazole cannellini, kapusta, zelí a zelenina jako mrkev, celer, brambory a cibule. Ribollita znamená 'znovu vařená'.
Fazole přeberte a opláchněte. vložte je do velkého hrnce a zalijte vodou 2 cm nad ně. Přiveďte je k varu na středním plameni, částečně přikryté vařte 5 minut. Odstavte z ohně, přikryjte a nechte stát asi 1,5 hodiny. Pak vodu slijte.
Ve velikánském hrnci smíchejte fazole, vývar, utřený česnek, šalvěj, bobkové listy a 2/3 soli. Přiveďte k varu na středně silném ohni. Snižte teplotu, vařte odkryté, dokud fazole nezměknou, asi hodinu. Nechte vychladnout.
Šálek fazolí si nechte v malé misce. Vyhoďte bobkové listy a šalvěj. Rozmixujte zbývající fazolovou směs elektrickým mixérem nebo kuchyňským robotem dohladka. Fazolové pyré přelijte do velké mísy, hrnec vyčistěte a osušte. Pak v něm na středním ohni rozehřejte šálek oleje. Cibuli nakrájenou na kostičky za občasného míchání vařte do změknutí 6 až 8 minut. Kapustu a mangold propláchněte a nechte okapat. V hrnci promíchejte nasekanou kapustu, mangold, kolečka mrkve, kostky brambor, najrubo nakrájené zelí, kousky celeru, rajčata, pepř a zbývající sůl. Vařte přikryté na středně mírném ohni za občasného míchání, dokud zelenina nezavadne a stonky kapusty a mangoldu téměř nezměknou, asi tak 20 minut (pokud se zelenina začne lepit na dno hrnce, přidejte šálek vody a pokračujte ve vaření přikryté).
Vmíchejte fazolové pyré a vařte polévku odkrytou, dokud zelenina nezměkne úplně a tekutina mírně nezhoustne, asi 40 minut. Vmíchejte odložený šálek celých fazolí. Podle chuti dochuťte další solí a pepřem. Přidejte opečený chléb. Vařte, dokud chléb nezměkne, asi 10 minut. Nechte 1 hodinu vychladnout a poté chladit alespoň 8 hodin (přes noc).
Polévku znovu ohřívejte na mírném ohni za častého míchání, dokud se neprohřeje, asi 20 minut. Pokud je polévka příliš hustá na to, aby se dala snadno ohřát, zřeďte ji vodou. Naberte polévku do misek a každou z nich posypte 2 lžícemi parmazánu a pokapejte olivovým olejem. (Polévku i s chlebem můžete připravit 3 dny předem. Nepokryté nechte vychladnout a poté přikryté zchlaďte.)

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka