Domácí kimči - recept cpt. Cooka
3 dávky:  1.2 kg pekingského zelí, 5 lžic soli, 1/2 bílé ředkve, 3 lžíce sladké rýžové mouky, 4  jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 1/2  jablka, 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžíce krevetové pasty, 1/4 šálku chilli gochugaru, 1.5 lžíce krystalového cukru, 1 lžička rybí omáčky
Pekingské zelí rozkrojte podélně na čtvrtiny, odstraňte a vyhoďte tvrdé jádro. Zelí nakrájejte příčně na 2 palce široké proužky, vložte je do velké mísy. Posypte solí, zalijte 2 šálky vody. Nechte zelí stát, dokud není velmi křehké, nejméně 8 hodin.
Slijte a důkladně opláchněte, jemně vymačkejte přebytečnou tekutinu. V čisté míse smíchejte zelí a bílou ředkev (daikon) nakrájenou na julienne nudličky, dejte stranou. V malém hrnci prošlehejte mouku s 1 šálkem vody. Za častého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne, asi 5 minut. V kuchyňském robotu rozmixujte nahrubo nakrájenou zelenou cibulku, česnek, červené jablko, zázvor a krevetovou pastu, dokud se rovnoměrně nepromísí. Pulsem vmíchejte moučnou pastu, chilli gochugaru, cukr a rybí omáčku. Shrňte na zelnou směs, rukama míchejte, dokud se zelenina dobře nepropojí. Naplňte do horkých (sterilizovaných) dvoušálkových zavařovacích sklenic. Přikryjte víčky, zašroubujte. Nechte stát při pokojové teplotě, dokud nezačnou bublat, přibližně 24 hodin. Po jednom dni sklenice otevřete, aby mohly uniknout plyny, znovu je uzavřete a uložte do chladničky na nejméně 48 hodin. Pro dosažení nejlepší chuti podávejte po 1 týdnu a spotřebujte do 1 měsíce.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka