Polévka ze sladkých brambor a květáku - recept cpt. Cooka
6 porcí:  2 lžíce olivového oleje, 1 šálek cibule nakrájené na kostičky, 1 lžíce kurkumy, 1 lžíce utřeného česneku, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky mleté skořice, 3 šálky květáku - malých růžiček, 3 šálky batátů oloupaných a na na kostky nakrájených, 1 šálek oškrábané a na kostičky nakrájené mrkve, 4 šálky zeleninového vývaru, 42 dkg kokosového mléka, 1/3 šálku pomerančové šťávy, sůl, mletý pepř
Jako zavářku do polévky smíchejte několik kousků květáku a sladkých brambor s olejem, osolte je a opepřete a poté je upečte v troubě vyhřáté na 220 °C, dokud nezměknou a nezačnou hnědnout. V hrnci na středně vysoké teplotě rozehřejte olej. Přidejte cibuli, kurkumu, česnek, zázvor a skořici, vařte, dokud cibule nesklovatí, 1-2 minuty. Vmíchejte květák, sladké brambory, mrkev a 1/2 šálku vývaru, za častého míchání vařte, dokud nezačne zelenina měknout, asi 5 minut.
Do hrnce vmíchejte zbývající vývar, přikryjte a přiveďte polévku k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte polévku, dokud květák a sladké brambory nezměknou na vidličku, asi 10 minut. Vmíchejte kokosové mléko a pomerančovou šťávu. Když je polévka vypnutá, rozmixujte ji na hladky krém ručním nebo klasickým mixérem (po částech). Polévku dochuťte solí a pepřem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka