Macher jhol - recept cpt. Cooka
Bengálské rybí kari
6 porcí:  1 lžička kurkumy, 1 lžička soli, 1.5 kg tresky nebo platýse, filety bez kůže a kostí, 6 lžic rostlinného oleje, 1  cibule, 4 stroužky česneku, čerstvý zázvor (asi 2.5 cm), 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička soli, 1 lžíce mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 1 rovná lžička chilli, 3 lžíce rajčatového protlaku, 25 dkg rajčat, 6 dl vody, chilli, koriandrové lístky na podávání
Rybí filé nakrájejte na stejné kousky po 2 na porci. Smíchejte sůl s kurkumou a potřete jimi celou rybu. Odstavte na 30 minut. V mělké pánvi na středním plameni rozehřejte většinu oleje. Přidejte ryby a smažte je z každé strany 1-2 minuty, aby se zatáhly, ale nenechte je provařit. Vyjměte je na talíř a dejte stranou.
Na pánev vyklopte jemne nastrouhanou cibuli, utřený česnek a nastrouhaný zázvor a za stálého míchání je 2 minuty smažte na středním plameni. Pokud se pasta přichytává ke dnu pánve, přidejte trochu vody. Přidejte sůl a kurkumu, pak koriandr, kmín, chilli, rajčatový protlak a rajčata nakrájená na palcové kostky. Přilijte teplou vodu a přiveďte k varu. Nechte na středním plameni 15 minut redukovat nebo dokud olej nevyplave na povrch a nevytéká na stěny pánve.
Opatrně vraťte rybu na pánev a dbejte na to, aby byl každý kousek pokryt omáčkou, aby se všechny strany rovnoměrně opekly. Pokud je to možné, vařte kousky ryby v jedné vrstvě, aby se nerozpadly na drobky. Snižte teplotu, přidejte 1/2 lžičky cukru a vařte s přiklopenou pokličkou, dokud nejsou filety propečené - nemělo by to trvat déle než 5 minut. Podávejte ozdobené chilli a lístky koriandru.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka