Kořeněná rýže s hovězím - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1  čerstvý zázvor (asi 2.5 cm), 4 stroužky česneku, 80 dkg hovězího masa např. roštěnce, 1 lžíce mletého nového koření, 1 lžička mletého hřebíčku, 2 lžičky mletého pepře, 1 lžička soli, 2 lžíce rostlinného oleje, 2  cibule, 8 zrnek kardamomu, 2  celé skořice, 8 snítek tymiánu (můžete nahradit menším množstvím sušeného), 2 hovězího bujóny (masox), 5 dl vody na vývar z kostky, 40 dkg rýže basmati, 2.5 dkg másla
Zázvor a česnek rozmixujte v malém kuchyňském robotu na pastu. Dušené hovězí maso nakrájené na kousky vložte do velké mísy a přidejte zázvorovo-česnekovou pastu, nové koření, hřebíček, černý pepř a sůl. Promíchejte, aby se hovězí maso obalilo, přikryjte a nechte aspoň 30 minut marinovat. V chladu vydrží až jeden den.
Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olej a 8 minut na něm smažte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezměkne a nezprůsvitní. Do pánve vyklopte hovězí maso a zbytky marinády a 10 minut smažte, dokud hovězí maso nezačne místy karamelizovat. Přidejte kardamomové lusky, tyčinky skořice, tymián a vývar. Přiveďte k varu, přikryjte a snižte teplotu na minimum. Vařte hodinu, poté sundejte pokličku a vařte dalších 30 minut. Hovězí maso by mělo být měkké, ale stále držet pohromadě. Troubu předehřejte na 180 °C. Vyklopte rýži do hovězí směsi s takovým množstvím vody, aby byla pokryta asi 1 cm. Promíchejte a na povrch nasypte máslo. Přikryjte a pečte v troubě 30 minut. Rýži načechrejte vidličkou a podávejte s omáčkou, viz recept <>.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka