Kaštanové pyré - recept cpt. Cooka
Purée de châtaignes
4 porce:  36 dkg jedlých kaštanů, 7 dl plnotučného mléka, 1 snítka tymiánu, 2  šalotky nakrájené na plátky, 3.5 dkg másla, 1 lžíce crème fraîche, mletý bílý pepř podle chuti
Vakuově balené už uvařené kaštany vyklopte do hrnce s mlékem a tymiánem. Na mírném ohni je přiveďte k varu, poté teplotu snižte na mírný var a vařte 10-15 minut. Kaštany jsou hotové, když se po píchnutí vidličkou začnou mírně rozpadat. Mezitím na malé pánvi rozehřejte máslo a na středním plameni na něm osmahněte šalotku do změknutí.
Vyjměte tymián z kaštanů a vyhoďte ho. Děrovanou lžící přendejte kaštany do kuchyňského robotu a přilijte šestinu uvařeného mléka, zbytek si odložte. Přidejte osmaženou šalotku a crème fraîche, rozmixujte na husté pyré a v případě potřeby přidejte další část mléka. Podle chuti osolte a přidejte trochu bílého pepře.
Překlopte pyré zpět do hrnce a přiklopte, aby se udrželo teplé, dokud nebudete připraveni k podávání. Pokud je třeba pyré znovu ohřát, přidejte kapku mléka a ohřejte na mírném ohni.
Příloha: podávejte k pečenému krocanovi

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka