Dýňové noky s fazolovým krémem - recept cpt. Cooka
Gnocchi di zucca con crema di fagioli
4 porce:  50 dkg zelené tykve Hokkaido, 2  brambory, 4 lžíce lahůdkového droždí, 5 dkg celozrnné mouky, muškátový oříšek, 1/2 sklenky mléka, 6 lístků šalvěje, 1 snítka rozmarýnu, 20 dkg fazolí (vařených, nejlépe černé oko), 1 stroužek česneku, extra virgin olivový olej podle chuti, sůl, mletý pepř
Brambory uvařte ve slupce doměkka, slijte je, nechte vychladnout, oloupejte je a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Dýni nakrájejte na klínky, odstraňte semínka a slupku, dužinu položte v jedné vrstvě na plech vyložený mastným papírem, ochuťte trochou oleje, posypte solí a pepřem. Přikryjte je mastným papírem a pečte při 180 °C asi 30 minut, dokud nezměknou.
Na pánvi na mírném ohni rozehřejte olej, přidejte nasekané jehličky rozmarýnu, lístky šalvěje a na plátky nakrájený česnek a nechte teplem zesílit chuť. Přidejte fazole, lahůdkové droždí a mléko, ještě 2-3 minuty povařte, pak odstavte z ohně a nechte vychladnout, vyjměte česnek a polovinu rozmixujte.
Dýňovou dužinu rozmačkejte vidličkou, přidejte brambory, nastrouhaný muškátový oříšek, mouku, prášek do pečiva a špetku soli a vypracujte těsto. Vál na těsto poprašte moukou, vytvarujte tenké válečky, nakrájejte je na kousky, lehce je poprašte moukou a uvařte noky ve vroucí osolené vodě. Když vyplavou na povrch, slijte je a přelijte fazolovým krémem.
(Černé oko jsou bílé fazole s malou černou skvrnou, okem, na straně spojení s luskem, která je pro ně velmi charakteristická. Plody rostliny Vigna čínská.)

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka