Kuřecí wellington - recept cpt. Cooka
2 porce:  2  kuřecí prsíčka bez kůže a kostí, 32 dkg lístkového těsta, 1  vejce,

náplň: 1 lžíce másla, 10 dkg žampiónů bílých či hnědých, 1/2  citrónu, 10 dkg žervé, 1 lžička dijonské hořčice nebo celozrnné

Na přípravu náplně rozpusťte máslo na pánvi na středním plameni, dokud nezačne prskat, a pak na něm 8 minut smažte nakrájené žampiony, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou. Přidejte drcený česnek, tymián a citronovou šťávu, zvyšte teplotu na střední stupeň a vařte ještě minutu, dokud se tekutina z hub neodpaří. Dochuťte, stáhněte z ohně a nechte zcela vychladnout. Směs vyklopte do mísy s měkkým sýrem a hořčicí a vše společně rozšlehejte dřevěnou lžící. Zatímco připravujete kuře, dejte do lednice. V lednici vydrží přikryté až jeden den.
Kuřecí prsa položte na prkénko, mírně je nařízněte a rozevřete a pak je jemně naklepejte paličkou na maso nebo válečkem, dokud nebudou mít stejnou tloušťku. Osolte a dejte stranou. Rozbalte či rozválejte plát těsta a vykrojte 2 obdélníky, jeden menší (cca 16 cm), druhý o 2 cm větší. Menší obdélník položte na list pergamenu na pečení a potřete ho trochou rozšlehaného vejce. Položte na něj jedno z kuřecích prsíček hladkou stranou dolů. Lžící přelijte houbovou směsí a přiklopte druhým prsem, hladkou stranou nahoru, tak aby silnější strany prsou byly na opačných koncích. Obnažený okraj těsta a horní část kuřete potřete opět rozšlehaným vejcem, poté přiklopte větší obdélník těsta a zmáčkněte ho tak, aby bylo kuře utěsněno. Přebytečné těsto zastřihněte do oválného tvaru a ponechte 4cm okraj, který pak vidličkou zmačkejte, aby se uzavřel. Případné odřezky znovu vyválete a použijte je k ozdobení wellingtonu. Vychlaďte alespoň hodinu nebo až 24 hodin.
Rozehřejte troubu na 210 °C (190 °C s ventilátorem, plyn 6 1/2) a vložte do ní plech. Potřete wellington po celé ploše většinou zbývajícího rozšlehaného vejce. Opatrně ho zvedněte na pečicím pergamenu na horký plech a pečte 25 minut, poté ho potřete zbylým rozšlehaným vejcem a dochuťte mořskou solí. Pečte dalších 10-15 minut do světle zlatavé barvy. Před opatrným rozkrojením na polovinu nechte 5 minut odpočívat.
Chcete-li wellington ozdobit realistickými listy z těsta, vyválejte bobkové listy nebo listy šalvěje do odřezků těsta, abyste vytvořili šablonu, pak kolem nich vykrojte a lístky odloupněte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka