Kuřecí stroganoff - recept cpt. Cooka
4 porce:  34 dkg těstovin (např fusilli), 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička hořčičného prášku, 1 lžička mleté papriky, 3/4 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 44 dkg kuřecích stehen vykostěných a bez kůže, 2 lžíce másla na smažení masa, 2 lžíce másla na omáčku, 34 dkg žampiónů, 1  cibule, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 3 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce suchého sherry, 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu, 1 lžíce hladké mouky, 1.25 šálku kuřecího vývaru, 1/3 šálku kysané smetany plus další na podávání, 2 lžíce nasekané zelené petrželky
Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatek vody. Přidejte těstoviny a 1 lžíci soli a za častého míchání vařte, dokud nejsou al dente. Pak je zcedíte, vrátíte do hrnce a promícháte s máslem. Přikryjte, aby zůstaly teplé.
Ve velké míse smíchejte mouku, hořčici, papriku, sůl a pepř. Přidejte kuře nakrájené na 3cm kousky a promíchejte, aby se důkladně obalilo. Rozpusťte máslo na 12palcové nepřilnavé pánvi na středně vysokém ohni. Přidejte kuřecí maso a rozprostřete ho do jedné vrstvy. Smažte bez míchání, dokud se na spodní straně nezbarví do hněda, asi 4 minuty. Promíchejte a pokračujte ve smažení, dokud není kuře propečené, asi další 4 minuty. Přeneste kuře na velký ohřátý talíř.
V nyní prázdné pánvi na středním plameni rozpusťte zbývající máslo Přidejte houby nakrájené na tenké plátky, nadrobno pokrájenou cibuli, sůl a pepř a vařte, dokud se neodpaří veškerá tekutina a směs nezačne hnědnout, 7 až 9 minut. Vmíchejte utřený česnek, rajčatový protlak, nasekaný čerstvý tymián (případně i sušený) a zbývající mouku a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Vmíchejte vývar a sherry, přiveďte k varu a seškrábejte všechny připečené kousky. Přidejte kuřecí maso a případnou nahromaděnou šťávu a vařte, dokud se nezačne prohřívat a omáčka mírně nezhoustne, asi minutu. Když už je oheň vypnutý, vmíchejte zakysanou smetanu, dokud se důkladně nespojí. Podle chuti osolte a opepřete. Těstoviny přendejte do mělkých misek a lžící na ně navršte stroganoff. Posypte petrželkou a další paprikou. Podávejte se zakysanou smetanou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka