Dušené vepřové se zelím a knedlíčky z čedaru - recept cpt. Cooka
6 porcí:  66 dkg vepřové panenské podélně rozpůlené a příčně nakrájené na centimetrové plátky, 3/4 lžičky soli, 3/4 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky cayenského pepře, 1 lžíce hladké mouky, 6 plátků slaniny, 1/2 hlávky zelí, 1  cibule, 2  mrkve, 3 stroužky česneku, 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/4 šálku hladké mouky, 3 šálky kuřecího vývaru, 1.5 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce nasekané zelené petrželky,

knedlíčky: 1.5 šálku hladké mouky, 1.5 lžičky moučkového cukru, 1.5 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 1 šálek nastrouhaného extra ostrého čedaru, 1.25 šálku šlehačky

Nastavte rošt trouby do střední polohy a vyhřejte ji na 220 stupňů. Posypte vepřové maso solí, pepřem černým i kajenským. Pak ho promíchejte s moukou a dejte stranou. V hrnci vhodném i do trouby na středním ohni za občasného míchání opékejte na kousky nakrájenou slaninu, dokud lehce nezhnědne, 8 až 10 minut. Pomocí děrované lžíce ji přeneste na talíř. Vepřové maso přidejte v jedné vrstvě do tuku, který zůstal v hrnci. Smažte bez míchání, dokud není odspodu propečené, 3 až 5 minut. Děrovanou lžící ho přeneste na talíř ke slanině.
Do tuku, který zůstal v hrnci, přidejte zelí nakrájené na 2cm kousky, nadrobno krájenou cibuli, kolečka mrkve, utřený česnek, rozmarýn, sůl a pepř (pokud zůstane velmi málo tuku, přidejte lžíci rostlinného oleje). Za občasného míchání vařte, dokud zelí nezvadne, 5 až 7 minut. Vmíchejte mouku, aby se zelenina obalila. Pomalu vmíchejte vývar a hořčici, seškrábněte všechny připečené kousky a dřevěnou vařečkou uhlaďte případné hrudky. Přiveďte k varu. Přikryjte, snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud se chutě nespojí, asi 7 minut. Po vypnutí ohně vmíchejte vepřové maso, slaninu a nahromaděnou šťávu.
Mezitím ve středně velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte 3/4 strouhaného čedaru. Přidejte smetanu a míchejte, dokud se nespojí. Pomocí dvou velkých polévkových lžic naklaďte na guláš porce knedlíčkového těsta o velikosti golfového míčku. Knedlíčky posypte zbývajícím čedarem. Pečte v troubě odkryté, dokud vrchní část knedlíčků nezíská zlatavou barvu, asi 25 minut. Nechte 15 minut vychladnout. Posypte petrželkou a podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka