Kedlubnový parmentier - recept cpt. Cooka
Hachis parmentier au chou-rave
4 porce:  50 dkg mletého masa směsi hovězího a vepřového, 50 dkg kedluben, 60 dkg čekankových puků, 80 dkg brambor, 8 dl polotučného mléka, 1 svazek hladkolisté zelené petrželky, 1  cibule, 1 stroužek česneku, 6 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř
Česnek a cibuli nakrájejte najemno. Brambory oloupejte a nakrájejte na 2-3 cm velké kostky. Z čekanky odstraňte tvrdé jádro a zbytek nakrájejte na kousky. Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na 1 až 2 mm silné plátky. Nasekejte hladkolistou petrželku. Předehřejte troubu na 180 °C (plynovou na stupeň 6). Brambory vařte 20 minut v mírně osolené vroucí vodě. Po 10 minutách přidejte kedlubny. Kedlubny slijte a dejte stranou.
Mezitím na pánvi rozehřejte polovinu olivového oleje a minutu na něm smažte česnek a cibuli. Mleté maso přidejte na 5 minut a vidličkou rozmělněte. Na pánvi rozehřejte druhou část olivového oleje a čekanku 10 minut poduste. Brambory rozmačkejte s půlkou másla a čtvrtinou mléka. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Do kaše vmíchejte polovinu hladkolisté petrželky.
V hrnci na mírném ohni rozpusťte zbývající máslo. Vmíchejte mouku a nechte ji chvíli na teple. Za stálého míchání postupně přidejte zbývající studené mléko. Omáčku vařte, dokud nedosáhne požadované konzistence. Dochuťte opět solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Dno zapékací misky potřete bešamelovou omáčkou. Polovinu plátků kedlubny naaranžujte tak, aby se překrývaly. Přidejte spařenou čekanku a přikryjte ji mletým masem. Doplňte zbylými kedlubnami a omáčkou. Na závěr přidejte bramborové pyré. Vložte do předehřáté trouby na 25 až 30 minut. Ozdobte při podávání zbývající plochou petrželkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka