Koláč z kuřecích jater s portským - recept cpt. Cooka
Pâté en croûte de foies de volaille au porto
6 porcí:  50 dkg lístkového těsta, 45 dkg kuřecích prsíček, 40 dkg vepřového bůčku, 15 dkg kuřecích jater, 15 dkg žampiónů, 4 lžíce šlehačky, 2  šalotky, 1  vejce, 2 sklenky portského vína, 1 lžíce másla, 10 g soli, mletý pepř, 1  žloutek
Den předem pomelte bůček na hrubém mlýnku, nebo zpracujte nožem na hašé. Kuřecí prsa nakrájejte na asi půlcentimetrové kostky. Maso vložte do mísy s většinou soli, špetkou cukru a portským vínem. Smíchejte a přikryjte potravinovou fólií. Odložte na 24 hodin do chladničky.
Na prudkém ohni rozehřejte máslo a opečte na něm po obou stranách očištěná kuřecí játra, aby zůstala uvnitř růžová. Osolte, vyjměte a dejte stranou. Jakmile vychladnou, nakrájejte je na kousky. Na stejné pánvi za stálého míchání asi minutu opékejte omyté, osušené a nakrájené houby. Dochuťte je solí. Vyjměte nádivku z lednice a opatrně ji rukou promíchejte s kuřecími játry, houbami a nasekanou šalotkou. Přidejte rozšlehané vejce a smetanu ke šlehání. Podle chuti přidejte ještě soli. Předehřejte troubu na 150 °C (plyn na stupeň 5). Paštikovou terinu vyložte lístkovým těstem, naplňte ji náplní, pevně uzavřete poslední vrstvou těsta, potřete žloutkem a pečte asi 1 hodinu a půl.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka